StúdiónkA FirkárólLetöltésKézikönyvEnglishFrançaisMagyar日本語Kezdőlap

Firka

Software A Firka nevű programunk egy mozgáspróba segédeszköz rajzfilmkészítők számára. Mozgáspróba (linetest vagy pencil test) alatt a hagyományos rajzfilmgyártás egy munkafázisát értjük, amikor a ceruzával készült rajzokat egy kamerával lefényképezik, majd ezeket a képeket egy expozíciós lista nevű vetítési terv szerint lejátsszák. Ez az expozíciós lista rétegeket tartalmaz. A mozgáspróba fontos ellenőrzési fázis, mivel az utána következő lépések (kifestés, utómunka) során kiderülő hibák javítása pénzben és időben nagy veszteséget jelenthet. Az animációs tervező szintén használhatja a mozgáspróbát, mint animációs segédeszközt.

Kezdetben a mozgáspróba felvétele nagyon hasonló volt a végső filmfelvételhez: filmes kamerával végezték, fekete-fehér negatív filmre. Következő lépésként olyan célgépek jelentek meg, mint a kockánkénti fotózásra alkalmas videó felvevők. Végül napjainkban a stúdiókban személyi számítógépeket használnak erre, videókamerákkal. Először az Amiga gépek lettek népszerűek, jó videós tulajdonságaik miatt. Az utóbbi években az IBM kompatibilis PC számítógépek váltak kedveltté.

A Firka egy rendszerfüggetlen program. Ez azt jelenti, hogy nincs egyik hardverhez vagy operációs rendszerhez sem kötve. Célzottan a rajzfilmes szakemberek számára készült, hogy a mozgáspróba könnyen és gyorsan elkészíthető legyen. A programot saját stúdiónkban valós körülmények között teszteljük. Szerzője egy művészeti szakközépiskolában tanult, és animátorként, mozgáspróba operatőrként és kompozitálóként is dolgozott.


Működésében a program hasonló az utómunkára használt programrendszerek (kifestés és kompozitálás, vagyis összeszerkesztés) működéséhez, de a cél nagyon eltérő: a mozgáspróba a lehető leggyorsabb és legkomfortosabb kell legyen, míg a kifestő rendszernél a lehetséges legjobb képminőség elérése a cél, képi effektusok széles skálájának felhasználásával. Szerencsére a mai számítógépek elég gyorsak ahhoz, hogy a két követelmény végül egyesíthető legyen. A Firka számos olyan funkcióval rendelkezik, melyek csak kifestő rendszerekben használatosak, mint a kameramozgások, geometriai torzítás, maszkok használata és más effektek, mint például az áttűnés és az eléletlenítés. Képernyőkép

A Firka program néhány főbb jellemzője:

 • Valós idejű lejátszás, előzetes összerakás is lehetséges,
 • Bármilyen képfelbontás és képmező formátum,
 • Bármilyen lejátszási sebesség,
 • Képi effektek és hang,
 • Beépített képdigitalizálás kamerához és scannerhez,
 • Beépített kifestő és rajzoló eszközök,
 • Adatbázis a jelenetek és filmek tárolására,
 • Korlátlan számú réteg az expozíciós listában,
 • Jelenetek lejátszási listája,
 • Kameramozgások,
 • Beszéd kikockázás,
 • Windows, Apple OSX és Linux rendszereken használható,
 • Egy jelenet egy file, könnyű továbbítani,
 • Angol, magyar és több más nyelven,
 • Hálózati működés.
Hogyan vásárolható meg?

Amennyiben a programot professzionális célokra kívánja használni, vásárolnia kell a Firkafilm stúdiótól egy Felhasználói Azonosító Kódot (User Identification Code, UIC). Miután ezt a kódot a program „Rólam (About)” ablakában beírta, használhatja a program funkcióit és menthet ki illetve továbbíthat más számítógépek felé jeleneteket. A megvásárolt UIC érvényes a program minden korábbi és jövőbeli verziójára, minden támogatott operációs rendszerre. A program újabb verzióit tőlünk ingyenesen letöltheti.

Egy UIC csak egy programpéldányon telepíthető. Ha a Firka programot hálózatban kívánja használni, annyi darab UIC kódot kell vásárolnia és feltelepítenie, ahány példányban a programot egyidejűleg futtatni akarja. Ahhoz, hogy egy UIC egy adott számítógépen használható legyen, a számítógépet is regisztrálni kell. Ehhez mentse ki a programból a regisztrációs kérés fájlt, és küldje el azt az alább megadott e-mail címre. Erre csak a megvásárolt licenszeknél van szükség, az ingyenes verzió használatához nem kell.

Azt ajánljuk, hogy próbálja ki először a korlátozott ingyenes változatot. A futtatható fájlokhoz a letöltés oldalán juthat hozzá. Ha vásárlás előtt többet meg kíván tudni a programról, szívesen állunk rendelkezésére. Kérjük, vegye figyelembe, hogy egy UIC kód, annak jellegéből adódóan, az átadása után kikerül az ellenőrzésünk alól. Kérjük, kezelje kellő gondossággal, mivel a megvásárolt UIC kódot nem áll módunkban visszavásárolni, vagy másikra cserélni.

Professzionális UIC licensz

Teljes változat, mely tartalmazza a kameramozgásokat és a stiftek kezelését is. Ez a változat képes együttműködni más UIC kódokkal hálózaton megosztott jelenet adatbázisban.

Egy Professzionális UIC ára: 550 € (Euro).

Személyi UIC licensz

Majdnem minden felvételi és rajzoló funkció elérhető, de néhány fejlettebb felvételi üzemmód nem használható. Kameramozgások és hangok nem szerkeszthetők. Ez a verzió csak egyfelhasználós rendszerként tud működni.

Egy Személyi UIC ára: 100 € (Euro).

Ezek nettó árak Euró pénznemben, ÁFA nélkül. A teljes ár egy adott vevő számára függ Magyarország és az Európai Unió kereskedelmi szabályozásától. Az árral kapcsolatos bármely kérdésben javasoljuk, hogy lépjen kapcsolatba velünk.

Egy vagy több UIC licensz megvásárlásához, kérjük küldjön egy megrendelést e-mailben a következő adatokkal:

 • A megvásárolni kívánt UIC kódok száma,
 • A vevő hivatalos neve és postacíme.

E-mail címünk kapcsolatfelvételhez:

(kérjük engedélyezze a Javascriptet a megtekintéshez)

Megrendelésére válaszként mi egy formális számlát küldünk vissza e-mailben. Ez tartalmazza a bankszámlánk adatait, ahová el tudja utalni az összeget. Önnek nem kell megadnia bankszámlája vagy hitelkártyája adatait. Miután az összeg megérkezett bankszámlánkra, (szokásosan néhány napon belül), mi elküldjük az UIC licenszet e-mailben, és az eredeti számlával együtt postai úton is.

A különböző licensz változatok összehasonlítása

Ingyenes demoSzemélyiProfesszionális
Nettó árIngyenes100 €550 €
UIC szükségesNoYesYes
Többfelhasználós (több UIC)NoNoYes
Jelenetek adatbázisaYesYesYes
Expozíciós listaYesYesYes
HangokYes (1)Yes (1)Yes
KameramozgásokYes (1)Yes (1)Yes
EffektekYesYesYes
StifhelyekYes (2)Yes (2)Yes
Jelenetek vetítési listájaYesYesYes
Jelenet betöltés külső fájlbólYesYesYes
Jelenet eltárolás külső fájlbaNoYesYes
Jelenet átvitele másik FirkábaNoYesYes
Képszekvencia rendereléseYes (3)YesYes
Magas minőségű renderelésNoYesYes
Betöltés fájlbólYesYesYes
Kimentés fájlbaNoYesYes
KépdigitalizálásYesYesYes
Stift felismerésNoNoYes
Időzítő (Timelapse)NoYesYes
Szín kulcsNoYesYes
Sztereoszkópikus felvételNoNoYes
Bontott expozícióNoNoYes
Hagymahéj rátétekYesYesYes
Rátétek áthelyezéseNoYesYes
Kép szerkesztőYesYesYes
Folyató kifestésYesYesYes
Kifestés befoltozás és aláfolyásNoYesYes
Kifestés textúrávalNoYesYes
Szabadkézi rajzYesYesYes
Körvonalas alakzatokYesYesYes
Toll stílusokNoYesYes
KlónozásNoYesYes
TorzításNoYesYes
Egyenesek és színátmenetekNoYesYes
Cserélgethető rajzeszköz állapotokNoYesYes
PalettákYesYesYes
Hang szerkesztőYes (4)NoYes
Beszéd kikockázás (lip-sync)NoNoYes
Kamerapálya szerkesztőYes (4)NoYes
Expo-lista kameranézetNoNoYes
Stiftek pozícionálásaNoNoYes

1 A hang és a kameramozgás nem szerkeszthatő, de ezek az adattípusok fájlból betölthetők.
2 Nem lehet stifthelyzetet beállítani és szerkeszteni, de a betöltött fájlok tartalmazhatnak stifteket.
3 Egyszerűsített kimentési opciókkal.
4 Csak demonstrációként, a tényleges adatok szerkesztése tiltott.