StúdiónkA FirkárólLetöltésKézikönyv
EnglishFrançaisMagyar日本語Kezdőlap


Firka

Software A Firka nevű programunk egy mozgáspróba segédeszköz rajzfilmkészítők számára. Mozgáspróba (linetest vagy pencil test) alatt a hagyományos rajzfilmgyártás egy munkafázisát értjük, amikor a ceruzával készült rajzokat egy kamerával lefényképezik, majd ezeket a képeket egy expozíciós lista nevű vetítési terv szerint lejátsszák. Ez az expozíciós lista rétegeket tartalmaz. A mozgáspróba fontos ellenőrzési fázis, mivel az utána következő lépések (kifestés, utómunka) során kiderülő hibák javítása pénzben és időben nagy veszteséget jelenthet. Az animációs tervező szintén használhatja a mozgáspróbát, mint animációs segédeszközt.

Kezdetben a mozgáspróba felvétele nagyon hasonló volt a végső filmfelvételhez: filmes kamerával végezték, fekete-fehér negatív filmre. Következő lépésként olyan célgépek jelentek meg, mint a kockánkénti fotózásra alkalmas videó felvevők. Végül napjainkban a stúdiókban személyi számítógépeket használnak erre, videókamerákkal. Először az Amiga gépek lettek népszerűek, jó videós tulajdonságaik miatt. Az utóbbi években az IBM kompatibilis PC számítógépek váltak kedveltté.

A Firka egy rendszerfüggetlen program. Ez azt jelenti, hogy nincs egyik hardverhez vagy operációs rendszerhez sem kötve. Célzottan a rajzfilmes szakemberek számára készült, hogy a mozgáspróba könnyen és gyorsan elkészíthető legyen. A programot saját stúdiónkban valós körülmények között teszteljük. Szerzője egy művészeti szakközépiskolában tanult, és animátorként, mozgáspróba operatőrként és kompozitálóként is dolgozott.

Működésében a program hasonló az utómunkára használt programrendszerek (kifestés és kompozitálás, vagyis összeszerkesztés) működéséhez, de a cél nagyon eltérő: a mozgáspróba a lehető leggyorsabb és legkomfortosabb kell legyen, míg a kifestő rendszernél a lehetséges legjobb képminőség elérése a cél, képi effektusok széles skálájának felhasználásával. Szerencsére a mai számítógépek elég gyorsak ahhoz, hogy a két követelmény végül egyesíthető legyen. A Firka számos olyan funkcióval rendelkezik, melyek csak kifestő rendszerekben használatosak, mint a kameramozgások, geometriai torzítás, maszkok használata és más effektek, mint például az áttűnés és az eléletlenítés. Képernyőkép


Hogyan vásárolható meg?

A Firka 2021 júliusától ingyenes szoftverré vált! A program a Licensz feltételeinek betartása mellett korlátozás és fizetendő díjak nélkül használható, akár üzleti célú filmkészítésre is. Ha korábban vásárolt UIC felhasználói kódot, akkor is megéri váltani az új ingyenes verzióra, mivel az kevesebb korlátozást jelent, és a programot több példányban is használhatja. Egyszerűen töltse le és használja.

Az új ingyenes változatból a korábbi kereskedelmi változat néhány kisebb funkciója hiányzik. Ezek a funkciók az UIC licenszek megkülönböztetésén alapultak. Ez az ingyenes változat a korábbi UIC kódokat nem kezeli semmilyen formában. Összességében viszont funkcióiban azonos a korábbi Professzionális UIC verzióval. Emellett a kereskedelmi megoldások továbbra is elérhetők, ezért ha olyan különleges igényei vannak, melyekre az ingyenes változat nem képes, vagy technikai segítségre van szüksége, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

E-mail címünk kapcsolatfelvételhez:

(kérjük engedélyezze a Javascriptet a megtekintéshez)

A Firka program néhány főbb jellemzője:

 • Valós idejű lejátszás, előzetes összerakás is lehetséges,
 • Bármilyen képfelbontás és képmező formátum,
 • Bármilyen lejátszási sebesség,
 • Képi effektek és hang,
 • Beépített képdigitalizálás kamerához és scannerhez,
 • Beépített kifestő és rajzoló eszközök,
 • Adatbázis a jelenetek és filmek tárolására,
 • Korlátlan számú réteg az expozíciós listában,
 • Jelenetek lejátszási listája,
 • Kameramozgások,
 • Beszéd kikockázás,
 • Windows, Apple OSX és Linux rendszereken használható,
 • Egy jelenet egy fájl, könnyű továbbítani,
 • Angol, magyar és több más nyelven,
 • Hálózati működés.